מאת: טלי ארוך-פורת, מומחית הנגשת המחשב, ישראלס
תקשורת מחשבית
רצוי לערוך היכרות מוקדמת עם המחשב לאנשים שלא עסקו במחשבים לפני המחלה, שכן המחשב הוא אמצעי חשוב ושימושי מאוד לחולה. להלן דגשים וטיפים הקשורים להכנת סביבת העבודה במחשב, על מנת להפוך את המחשב לשימושי, נוח וידידותי. השימוש במחשב נייד נוח יותר, שכן ניתן להעביר אותו כמעט לכל מקום.
הכנת סביבת העבודה במחשב
אחד הדברים הקריטיים להמשך העבודה על המחשב, כאשר מתעוררים קשיים, הוא לסדר את סביבת העבודה בצורה הנגישה והנוחה ביותר (בדומה ל"סידור" הבית מחדש כדי לא להיתקל בחפצים).
נעשה זאת באמצעות שינוי כמה מהגדרות העבודה: הפיכת ה"דאבל קליק" לקליק בודד, הגדלת האייקונים, הגדלת הגלילה, הגדלת כל הכפתורים שמשמשים לסגירה\מזעור בחלונות, הגדלת כל התפריטים ותת התפריטים, והתקנת מקלדת וירטואלית במידה וקשה להקליד במקלדת הרגילה.
א . הפיכת ה"דאבל קליק" לקליק בודד:
נפתח את חלון ה"מחשב שלי" או " "my computer
ב. הגדלת האיקונים, הגלילה, הכפתורים והתפריט כעת , תידרש מכם רק לחיצה אחת כדי לפתוח אייקונים, דבר שמאוד יקל על העבודה, בעיקר למי שמתחיל להרגיש חולשה באצבעות
ב. הגדלת האיקונים, הגלילה, הכפתורים והתפריט:
נעשה זאת באמצעות לחיצה על הכפתור הימני של העכבר ובחירת "המאפיינים" או properties שבסוף ברשימה, בחלון שייפתח, נבחר את לשונית ה"מראה" appearance" ונלך לכפתור "מתקדם" " advanced ", ע"י לחיצה על ה " item " בחרתי את ה" icon " ושיניתי את גודלו ל 46- (אפשר אפילו 50 ). את גודל הטקסט של האייקון ל 12- .
לחצו לחיצה בודדת על ה"גלילה" שאתם רואים (או בחרו אותה מתוך רשימת ה" item " ושנו את הפרמטרים שלה ל 27- ). לחצו על כפתור ה" X" שממוקם מעל הגלילה ושנו את הפרמטר
שלו ל 36- .
שימו לב!
ברגע שאתם מתחילים לשנות את הערך המספרי של ה"גודל" כך גם תתחילו לראות את הגלילה מתרחבת והכפתורים מתחילים לגדול. זה הסימן שלכם שאכן אתם מבצעים את השינויים כהלכה.
לחצו לחיצה בודדת על הפס האפור שמתחת ל "חלון הפעיל" active window" " (או לבחור מתוך הרשימה " )"menu ושנו את הגודל ל 23- ואת גודל הטקסט ל 13- .
לחצו על ה " message box " ושנו את גודל הטקסט ל 12- תוכלו לראות בתמונה שלמעלה את ההבדלים (הכפתורים הפכו לגדולים יותר כך גם הגלילה והתפריט).
לחצו אישור או ok בשני החלונות והמתינו מס' שניות כדי שמערכת ההפעלה שלכם תבצע את השינויים. מיד תוכלו להבחין בשינויים – התפריטים הפכו להיות גדולים יותר וברורים, הכפתורים גדלו והרבה יותר נוח לבצע בחירות.
תמיד אפשר לחזור שוב לחלון ה"מראה" ולשנות בהתאם לצורך.
ג. מקלדת וירטואלית
מקלדת וירטואלית מגיעה עם windows XP , וניתן להפעילה דרך:
עברית: התחל – < תוכניות – < נגישות – < לוח מקשים על המסך
English: Start – > programs > Accessories> Accessibility> On-Screen Keyboard
המקלדת הווירטואלית מסייעת להקליד טקסטים ולמעשה משמשת תחליף למקלדת הרגילה. ניתן להקליד בעברית, באנגלית, ברוסית וכו'. לאלה שמתקשים ללחוץ עם האצבע, המקלדת יכולה לפעול גם בהשהיה (כלומר, לבצע את הקליק לבד אחרי 0.5 שנייה או יותר). לצורך כך יש ללכת ל: הגדרות – < מצב הקלדה. קובעים את משך הזמן שבו יוצב הסמן מעל המקש ויפעיל אותו. לחיצה על "אשר" תשמור את ההגדרות. ניתן לשנות ולעדכן את ההגדרות באופן שוטף.
מי שאין לו מערכת windows XP , או רוצה מקלדת וירטואלית שתהיה עם מקשים יותר גדולים, וגם עם אפשרות של חיזוי מילים יכול להוריד את המקלדת הווירטואלית מאתר "קליק אנד טייפ
/http://www.lakefolks.org/cnt :click n type
ד. טיפ עזרה עם העכבר חיבור כף היד אל העכבר
לאלה מכם שמתקשים להוביל את העכבר בגלל חולשה בכף היד, מדדו את היקף כף היד, קחו חתיכת בד ברוחב 2 ס"מ וצרו מין צמיד שיתלבש על כף היד. הדביקו סקוצ' על גב העכבר וסקוצ' על חתיכת הבד (מכיוון הכף יד) והניחו את היד על העכבר. שני הסקוצ'ים יתחברו וכך תיצרו מן תושבת, שתחזיק לכם את כף היד מחוברת לעכבר ותקל מאוד על על תזוזת העכבר מצד לצד. למי שהלחיצה (גם הבודדת) כבר קשה לו, ניתן להתקין את תוכנת ה Point-N-Click , תוכנה שמחליפה את לחיצת האצבע ונותנת אפשרות של השהייה במקום קליק, כך שניתן לעבוד בחופשיות במחשב ללא צורך בהקלקה.
לינק לתוכנה החינמית: http://www.polital.com/pnc
לסיכום
ראינו היום שבאמצעות סידור מחדש של סביבת העבודה, העבודה במחשב הופכת לקלה ולנוחה יותר ואולי אפילו יכולה להמשיך להיות מהנה.
בהצלחה.
לפרטים נוספים, לייעוץ ולקבלת שירות הנגשת תקשורת, ניתן לפנות לגב' טלי פורת-ארוך, יועצת הנגשת תקשורת ומחשב של עמותת ישראלס, באמצעות הנייד 052-3068305 או המייל [email protected]
במאמר זה הבאנו מידע ראשוני אודות התאמת סביבת העבודה במחשב. נשמח לקבל תגובות ושאלות, במייל:
במסגרת עבודתה כיועצת התקשורת של העמותה, וגם כבת זוג לחולה A.L.S , מרצה טלי
בפני תלמידים בבתי ספר. (כאשר ישנה פנייה כזו מבית הספר או ממשפחה של חולה .)A.L.S לאחרונה, פנתה לטלי משפחה שבה אב המשפחה חולה A.L.S , וביקשה ממנה לשוחח עם החברות
לכיתה של אחת מבנותיו. וכך כתבו לה בנות הכיתה לאחר הביקור:
"אני כותבת בשם בנות החטיבה כדי להודות לך על השיחה שניהלת עימנו… אני חייבת להודות שהנושא היה חדש לי… הופתעתי לגלות שהאדם החולה ב- A.L.S הוא אדם שחושב, מרגיש ומבין.
ביום שלמחרת השיחה, דיברנו עליה בכיתות ודנו במה שלמדנו ממך. פתחת לנו דלת לעולם אחר, ואנחנו מודות לך על כך. השיחה תרמה לנו רבות".
צוות המורות כתב:
"אין בפינו מילים לתאר את הרושם העז שהשארת עלינו- מורות ותלמידות- בשיחתך השבוע. התפעלנו ממך… למדנו לקבל פרספקטיבה אחרת על החיים ולשפוט אנשים על פי מהותם ולא על פי
חיצוניותם. הבנות ישבו מרותקות בשיחה… הרושם של שיחתך ילווה אותנו עוד זמן רב"