קול אישי

אובדן הקול הוא אחד הקשיים המשמעותיים בהתמודדות עם ALS. פיתוח טכנולוגי חדש מאפשר לחולים להקליט אלפי משפטים בקולם, כך שעם החמרת המחלה יוכלו להמשיך "לדבר" בקולם האישי

כתבה אודות "קול אישי" בערוץ כאן 11

מאת: חגית רובין, דבי בן טל, אורית גרינשטיין

כמה פעמים שמעתם מישהו אומר: "כל כך טוב לשמוע את הקול שלך"? היכולת לתקשר חיונית לאינטראקציה האנושית. ומכל האתגרים שמחלת ה-ALS נושאת עימה, רבים מעידים כי אחת ההתמודדויות הקשות היא אובדן הדיבור, שמרגיש כמו אובדן של חלק חשוב בזהות העצמית. הקולות שלנו מגדירים אותנו. הקול שלנו הוא "טביעת האצבע האקוסטית" שלנו. אנו מסוגלים ליצור קשר אישי ולבטא את מגוון רגשותינו באמצעות קולנו והאינטונציה הייחודית לנו.

עד כה יכלו משתמשי תקשורת תומכת חליפית (תת"ח) לבחור בשפה העברית בין שלושה קולות גנריים בלבד (מנועי דיבור), אותם הקליטו קריינים. בימים אלה הושק פיתוח טכנולוגי בעברית “קולאישי" של חברת "עלמגו", המאפשר לייצר תוכנת הקראה (מנוע דיבור, TTS), על בסיס הקלטת קולו של האדם.

התהליך דורש הקלטת משפטים שעל בסיסם מפיקה התוכנה קול אישי, פרטי, שמחליף את מנוע הדיבור המקריין בעת שימוש בתוכנות לתקשורת תומכת וחליפית (מחשבי תקשורת). הטכנולוגיה לומדת את דוגמאות הקול ומאפשרת השמעה של כל משפט עתידי שהאדם יכתוב ויבחר להגיד באמצעות מחשב התקשורת.

על מנת ליצור תוכנת הקראה בקולו של המשתמש יש להיכנס לאתר "קולאישי",  ובעזרתו להקליט משפטים נבחרים, שהותאמו בקפידה ויאפשרו לתוכנה ללמוד את הקול. השאיפה היא להגיע לאיכות מירבית בכמות מינימלית של הקלטת משפטים. האתר, באמצעים טכנולוגיים ואנושיים מוודא את איכות ההקלטה. חיוני ומומלץ להקליט בשלבים בהם הקול חזק וברור.

בתמונה: מסך האתר המציג משפט להקלטה

המערכת לומדת את קולו של המקליט באמצעות הקלטת דגימות קול. לאחר הקלטה של 100 משפטים, שאורכם כ-10 דקות הקלטה, נוצרת גרסה של הקול האישי, שאותה ניתן לנסות באתר. אפשר להמשיך ולהקליט כל עוד אתם מרגישים שיפור בקול. בד"כ אין צורך להקליט יותר מ-1000 משפטים. חשוב: מכיוון שהמערכת לומדת את הקול של המקליט, כדאי לעזור לה: להשתמש במיקרופון איכותי: פומית "מדונה" בסמוך לפה וחיבור USB של יצרן מוכר. באתר יש המלצות למיקרופון מתאים.

התהליך חינמי עד לקבלת התוצר, ורק אם אוהבים את הקול האישי, אפשר לבחור לשמר אותו לצורך שימוש עתידי (בתשלום סמלי של 7.90 ₪ לחודש). כשיגיע הצורך להשתמש בו, תוכלו לעשות זאת בטכנולוגיות מותאמות הניתנות במימון משרד הבריאות.

*חגית רובין, מרפאה בעיסוק ומורשית נגישות השירות. מומחית לטכנולוגיה מסייעת. דבי בן טל, מרפאה בעיסוק, מומחית לטכנולוגיה מסייעת. אורית גרינשטיין, מרפאה בעיסוק ומורשית נגישות השירות. מומחית בטכנולוגיה מסייעת.

מידע נוסף תוכלו לקבל באתר החברה: kolishi.co.il  ומצוות הנגשת התקשורת בעמותת ישראלס